/ netinfo
На Националния празник 3-ти март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България, хиляди хора, дошли от различни кътчета на страната, отново ще понесат към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ 300-метровия национален флаг.

Шествието ще тръгне на 3 март в 11.00 часа, от сградата на областната администрация. То ще бъде предвождано от реплика на знамето на Старозагорското въстание, която днес в 15.00 часа за първи път ще бъде показана публично, по време на кръглата маса на тема “Пътят към свободата“ в Регионалния исторически музей Стара Загора. Ще бъде представен и научно-популярният сборник „Сакралните старозагорски знамена“.

На 3-ти март ,в 11.00 часа пред сградата на областната администрация ще бъде отслужен водосвет, след което оттам ще тръгне шествието с националния трикольор, предвождано от свещениците, знамето на старозагорското въстание, Самарското знаме, и военния духов оркестър.

То ще се проведе за четвърти път и придобива все по-голяма популярност не само в Стара Загора, но и в страната. След знамето, носено от военни от Втора механизирана бригада и граждани, ще тръгнат официалните лица, конниците на прабългарската школа „Багатур“ и гражданството.

Военният духов оркестър ще свири по цялото протежение на маршрута като в определени участъци от пътя ще бъде заместван от Общинския духов оркестър и ученически оркестри. Очаква се шествието, да пристигне на мемориала по обед, когато там ще започне официалната церемония за полагане на венци и цветя.

Тази година шествието в Стара Загора ще бъде проследявано по протежение на целия маршрут от камери с дрон и АТВ, които ще предават картината на живо на видеостена с размери 30 кв.м, разположена под върха на Мемориала „Бранителите на Стара Загора“. Т

ака хората, които се намират там, ще могат да проследят движението му към хълма по бул. „Св. патриарх Евтимий“. На видеостената в 11.00 ч. ще започне излъчването на специално заснет документален филм за българските бойни знамена и знамето на Старозагорското въстание, като първообраз на националния флаг. Радиолюбители от старозагорския клуб също ще предават директно по цял свят шествието за националния празник в Града на липите.

В навечерието на празника, на 2 март от 19.00 часа, пред сградата на областната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.

За желаещите граждани да се изкачат на Мемориала „Бранителите“ на 3 март, в 11.00 часа, от подлеза пред Регионална библиотека „З. Княжески“ ще тръгнат 4 автобуса.