Ветеринарната гимназия приключи участието си в европейски проект
Ветеринарната гимназия приключи участието си в европейски проект / Ветеринарна гимназия

Гимназията по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов" в Стара Загора приключи дейностите по проект „Мобилност", финансиран по програма „Учене през целия живот" на ЕС. Темата на проекта е „Повишаване на професионалните компетенции за управление, организация и контрол на технологични процеси при производство на храни и напитки, изучавайки европейския иновативен опит".

Участници в проекта са 20 ученици, обучаващи се в 11 и 12 клас по специалността "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки". Техни ръководители бяха д-р Анастасия Чолакова и Таня Картулева.

Практиката по проекта се проведе в предприятия от хранително-вкусовата промишленост в гр. Палермо, Италия. В продължение на три седмици от 10 до 31 март 2013г., учениците проведоха практика в модерно оборудвани предприятия за прозводство на вино, млека, сирена, моцарела, риба, сладкиши, сладолед, макаронени изделия.

Те имаха възможност да обогатят професионалните си умения чрез запознаване с иновативни практики при функционирането на системите за качество и безопасност при производството на храни и напитки, да се запознаят с най-новите информационни технологии и софтуер, подпомагащи качествения и количествен контрол в производствения сектор, да усвоят нови научни становища и съвети, които ще прилагат съобразявайки ги с българските условия.

Преди заминаването си учениците и техните ръководители преминаха и предварителна подготовка, включваща 100 часа курс по италиански език, семинари за професионална и културна подготовка.

Документите, които всеки участник получава са сертификат EUROPASS МОБИЛНОСТ, сертификат за присъствие на обучителната практика, издадени от партньора CESIE, сертификат за ниво на владеене на италиански език.