В Малка Верея отново избират Цар Трифон
В Малка Верея отново избират Цар Трифон / Dariknews.bg,архив

Тържество по случай Трифон Зарезан подготвят в старозагорското село Малка Верея на 1 февруари. Така ще бъде отбелязан и официалният празник на населеното място, честван за 16-и път. Веселието ще започне от 10.00 часа, а мястото е площада в центъра на селото. Първият поздрав към жителите и гостите на Малка Верея ще бъде поднесен от самодейките от певческа група „Тракийка" към местното читалище „Св. Кирил и Методий 1921", а след тях ще се изявят и оркестър „Авлигите".

Час по-късно ще започне ритуалното зарязване на лозите. Първа ще е асмата в двора на кметството, а ножицата ще е в ръцете на миналогодишния носител на титлата Цар Трифон - инж. Светозар Желев. Водосвет за здраве и плодородие ще отслужи отец Илия.

Празникът в Малка Верея ще продължи с традиционния конкурс за младо домашно вино. Майсторлък ще покажат местните производители, а за най-добрите ще има награди. В 15.00 часа ще бъде избран и новият Цар Трифон. Изискванията към претендентите за званието са три - да са местни жители, да имат поне една лоза в двора си и виното да има запазено място на тяхната трапеза. Кулминацията на празника по случай Трифон Зарезан ще е голямо хоро в центъра на селото от 17.00 часа.

Жителите на селото от десетилетия мечтаят за свой православен храм, а в момента са на крачка от сбъдването на тази мечта. През 2015 г. Община Стара Загора издаде разрешение за строеж на православен храм „Св. Мчк. Трифон" в село Малка Верея.

Още тогава, местното население стартира мащабна кампания по събиране на средства за строителството на храма, като първата проява от тази инициатива бе благотворителен коледен базар.

Църковното настоятелство планира до два месеца да бъде направена и първата копка. Дарителската банковата сметка на църквата е IBAN:BG84STSA93000005734285, BIG: STSABGSF, към банка ДСК Ст.Загора, Фонд Църкви и Манастири - За новостроящия се храм „Св.Мчк.Трифон" с.Малка Верея.