В Казанлък откриват Център за  24 часов телемониторинг на сърцето
В Казанлък откриват Център за 24 часов телемониторинг на сърцето / netinfo

Първият в България Медицински център за кардиологичен онлайн телемониторинг „Чек пойнт кардио" ще бъде открит в Казанлък. За събитието тази събота, в града се очакват министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и почетният гражданин на Казанлък и директор на болница „Света Екатерина" кардиохирургът проф. Генчо Начев.

Новият център, създаден от българска и полска фирма, ще даде възможност за непрекъсната 24 часова грижа за пациенти с болни сърца, без значение къде се намират те.

24 часовият телемониторинг на сърцето е възможен благодарение на съвременните технологии и разработеният специален холтер, който на всеки 3 минути ще изпраща информация за състоянието на сърцето на дадения пациент. Холтерът е оборудван с GPS модул, който отчита местоположението на пациента и осигурява бързата реакция на медицинския екип, който го наблюдава. Системата е подходяща за доболнично, болнично и извънболнично лечение на пациенти, а също така и за индивидуални пациенти. Системата дава и медицински заключения за състоянието на пациентите, в реално време, на 4 езика: български, полски, английски и руски.
Към момента системата за телемониторинг на сърцето обслужва пациенти от България, Македония, Полша, Хърватия и др. Водят се и преговори за внедряване на системата в редица държави, сред които и Туркменистан.
Създателите на специализирания холтер са категорични, че изобретението им е стъпка към електронното здравеопазване, без граници.


„Чек пойнт кардио" на практика е група от фирми: полска е фирмата -създател на софтуера и производител на холтерите, която работи в съдружие с българска фирма, а медицинският център, в който ще се извършва телемониторинга на сърцето е собственост на един от най- добрите кардиолози в страната и потомствен лекар, д-р Бойчо Бойчев.