празник
празник / netinfo
С тържествен ритуал Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година честването се проведе на античния форум „Августа Траяна“ до Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Представителни групи от старозагорските училища, граждани и гости почетоха най-духовния български празник.
 
В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата. 


Най-напред на сцената излязоха номинираните за наградата „Млада Загора“ в категорията „Наука и образование“ – общо 46 ученици от старозагорски училища. Всички те получиха грамота и книга. Поздрав към тях отправи 4-годишната Стефани Дикова, която рецитира стихотворение за буквите. 
 

празник
netinfo

Йоан Маринов, ученик от 12-ти клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ получи индивидуалната награда „Млада Загора“ за завоювани призови места в международни и национални конкурси и олимпиади и създаване на софтуерни приложения.

празник
netinfo


В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ бе удостоена Школата по малка пластика с ръководител Слави Славов към Център за подкрепа за личностно развитие за завоювани призови места в международни и национални конкурси и за формиране на естетически и творчески умения.

празник
netinfo

 
Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството бе присъдена на Държавна опера Стара Загора и Държавен куклен театър – Стара Загора за съвместната постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.

празник
netinfo

 
С индивидуалната награда в същата категория бе отличен актьорът Христофор Недков, актьор в Драматичен театър „Гео Милев“ за активното присъствие в културния и обществен живот на град Стара Загора, за ролите му в последния творчески сезон, за приноса му във възпитанието на младите хора в Младежка театрална студия „Сцена 99“.

празник
netinfo

 
В направление „Наука и образование“ с колективната награда „Стара Загора“ бе удостоен педагогическият колектив на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ за изключителни постижения на учениците в областта на информационните технологии и математиката на олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.

празник
netinfo

 
Индивидуалната награда „Стара Загора“ грабна Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 „Светлина“, за висок професионализъм, за постигнати значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност и популяризиране на образователните ценности.
 
Още в 9.30 часа духовите оркестри и мажоретките на Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Шесто основно училище „Свети Никола“, посрещаха гостите с изпълнения на патриотични песни.

празник
netinfo

 
Тържественото честване откри младият музикант Димитър Гайдаров, който изпълни „Копаница“ на блок флейта, 6-годишната Искра Кирчева рецитира стихотворение за прослава делото на Кирил и Методий. Хористи от Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ изпълниха акапелно фолклорни песни.

празник
netinfo

 
Точно в 10.00 часа прозвуча „Върви народе възродени“ в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора и общинския духов оркестър. След това под звуците на Националния химн представители на Младежкия общински съвет на Стара Загора издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.
 

празник
netinfo


„Днес е Великден за България, но той е особено значим за нашия град, който има с какво да се гордее в хилядолетната си история. Той е особено значим със своята духовност. Затова нашето послание е Стара Загора да стане център на духовността на България. Нека всички бъдем обединени около това, защото го заслужаваме“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
 

празник
netinfo


Празникът продължи с концерт на четирите магнетични момичета от „4magic“, които взривиха публиката с изпълненията си.