“В България ще работят само пенсионерите. Младите ще избягат в чужбина”
“В България ще работят само пенсионерите. Младите ще избягат в чужбина” / DarikNews.bg, Невена Божкилова
“В България ще работят само пенсионерите. Младите ще избягат в чужбина”
31115
“В България ще работят само пенсионерите. Младите ще избягат в чужбина”
  • “В България ще работят само пенсионерите. Младите ще избягат в чужбина”

Работодателите няма да имат право да уволняват служители, навършили пенсионна възраст. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от екипа на министър Тотю Младенов. Единствено професорите и доцентите ще бъдат пенсионирани принудително, щом навършат 65 г.

Идеята на правителството е с промените да се стимулират хората да работят повече заради застаряването и липсата на средства за пенсии.

Старозагорците изказват и положителни и отрицателни мнения по въпроса. "В България ще останат да работят само пенсионерите. Младите ще избягат в чужбина", категорични са хората в трудоспоспособна възраст. По-възрастните граждани приветстват подобна промяна, защото ще даде възможност на много пенсионери да имат по-висок доход и да живеят по-спокойно.

Още мнения на старозагорци чуйте в прикачения звуков файл.

Според сегашния закон условието за пенсиониране за жените е да са навършили 55,6 години и да имат 34 години трудов стаж. За мъжете съответно - 60,6 години и 37 години стаж. Промените в наредбата предвиждат увеличаване с три годинина на нужния стаж за пенсиониране.