подпис документи
подпис документи / / Gulliver/Getty Images
Продължава подкрепата за засегнати и затворени бизнеси
Мярката 60/40 се удължава до края на март, а в следващите седмици ще се гарантира прилагането й до септември 2021 година. Продължава подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от първи януари се въвежда помощта от 75/0 за затворените бизнеси, заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет.
 
Разпределят се 300 милиона лева от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до март, с което ще бъдат запазени 180 000 работни места, разясни Борисов и уточни, че с още 300 милиона лева ще се гарантира приложението на подкрепата до септември.
 
До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.
 
Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“.
 
Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектори, както и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци. До този момент по мярката са разплатени 43 милиона лева и са запазени около 30 000 работни места. За удължаването й до края на март са осигурени още 40 милиона лева, които ще бъдат отпуснати от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
 
Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. На практика мярката означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.
 
До момента кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.