Удостоиха новите почетни граждани на Стара Загора
Удостоиха новите почетни граждани на Стара Загора / DarikNews.bg

"5 октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за нашите предци". С тези думи председателят на Общинския съвет Емил Христов откри тържествената сесия по случай празника на града.

С почетния знак на Стара Загора бяха удостоени акад. Александър Петров, проф. д-р Христо Чучков и актьорът Нино Луканов.

"Дойдох тук преди 54 години по разпределение, давайки си обещание да омая Стара Загора и публиката и като изтече времето да се върна във врачанския театър. Оттогава минаха 18 пъти по 3 години и с ръка на сърцето ви уверявам, че и за секунда не ми е минало през ума да се разделя със Стара Загора. Градът винаги е бил красив, но никога толкова, колкото е сега", каза Нино Луканов.

Със званието "Почетен гражданин" бяха удостоени дългогодишният директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев и футболната легенда Петко Петков.

"Днес Стара Загора е едно от най-големите средища на науката, културата, спорта и образованието. Това е нашия любим град. Стара Загора всеки ден се разхубавява. Благодаря. Има друго по-високо звание от почетен гражданин и то е старозагорец", сподели Кънчо Матев.

"От 1968 година съм в Берое. Останах заради града и хората. Той ми даде много, както и аз на него", коментира Петко Петков.

Митрополит Антоний също поздрави старозагорци и подчерта, че това е празник на вярата, надеждата и любовта.