Събарят незаконни къщи в опожарените гори край Дъбрава
Събарят незаконни къщи в опожарените гори край Дъбрава / Снимка: Жени Огнянова
4 от незаконните постройки край пътя за с.Дъбрава са били съборени тази сутрин.Следобед освобождаването на боровите масиви от цигански къщи ще продължи.

“Мярката е непопулярна, но се налага,за да предпазим Аязмото и града от нови пожари”- заяви по-рано днес кметът д-р Евгений Желев. На 19 юли в горите край с.Дъбрава възникна голям пожар,който застраши Стара Загора и стана причина за обявяване на бедствено положение.

Най-малко 100 роми  обитават  25 незаконни къщи в боровите масиви между Дъбрава и Стара Загора, по данни на общинската администрация.Д-р Желев сподели,че една част от тези постройки вероятно са били използвани за проституция и като сборища на наркомани.Според местното ромско население, без покрив над главата ще останат поне хиляда души.

Операцията тази сутрин е преминала без особено напрежение с помощта на старозагорската полиция, информира кметът Желев.Самонастанили се семейства съобщиха пред Дарик радио за упражнено полицейско насилие по време на събарянето на първите незаконни постройки.

“Действаме напълно в рамките на закона. Целта на тази мярка е да предпази от нови пожари ромския квартал Лозенец,парк Аязмото и града”- заяви д-р Желев.Той съобщи,че новия план за регулация и застояване на кв.Лозенец е готов. В плана са предвидени общински терени за строеж на жилища за социално слаби граждани,предимно от ромски произход.

Най-вероятно утре ще бъде отменено бедственото положение на територията на 6 села от община Стара Загора и парк Аязмото.