Свят без граници даде старт на кандидат-студентската си кампания
Свят без граници даде старт на кандидат-студентската си кампания / Свят без граници

Сдружение „Свят без граници" даде старт на кандидат-студентската си кампания за младежи от ромски произход, които през учебната 2015/2016 са в 12 клас. През тази година партньори ще бъдат сдружение „Прознание" и младежките работници на Международен младежки център. За първи път ще се предлагат подготвителни кандидат-студентски курсове по български език, история и биология.

За старт на кампанията бе използван и Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура. През уикенда в Стара Загора се проведе среща със студенти и ученици от ромски произход.

Целта й бе младите хора да споделят своите мечти за бъдещето, трудностите, с които са се справили в желанието си да получат добро и качествено образование, но най-вече да покажат, че ромските образовани младежи не са изключение.

Кампанията Roma Pride ще бъде проведена за пета поредна година от Европейското анти-расистко движение и 22 партниращи организации от цяла Европа. Събитията ще се състоят в 14 държави: Австрия, България, Чехия, Естония, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Македония, Черна гора, Холандия, Румъния и Украйна. В България те ще бъдат организирани от Център Амалипе и сдружение "Свят без граници".

Целта на кампанията е да апелира за повече толерантност и приемане на ромите като представи богатството на ромската култура и приноса на ромската общност в европейската история. През 2015 г. кампанията протича и с оповестяването на манифеста „Достойнство за Лети", който апелира за премахване на фермата за свине, намираща се върху останките от бившия концентрационен лагер в Лети, Чехия.

В него са били избити десетки хиляди роми по времето на Втората световна война. Манифестът вече е подписан от 73 евродепутати, като през идната седмица ще бъде предложен и на евродепутатите от България.