бдение
бдение / netinfo
Старозагорци запалиха свещички в памет на убитата журналистка от Русе Виктория Маринова. В градинката пред катедралния храм „Св. Николай“ се събраха десетки граждани и журналисти от местни и национални медии. Заупокойна молитва отслужиха отец Иван и отец Димитър.

бдение
netinfo


Бдения, в памет на Вики, тази вечер се провеждат в София и в Русе.

Разследващите органи все още нямат заподозрян за убийството на 30-годишната журналистка от Русе Виктория Маринова. Към момента се работи по няколко версии, които включват престъплението да е извършено както от психично болен човек, така и планирано действие с личен мотив. Макар и малко вероятна, разследващите полицаи не изключват възможността убийството на Виктория Маринова да е свързано с нейната работа. 

бдение
netinfo


С голяма тъга научихме за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Това заяви на пресконференция днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос.  "ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата. Трябва да направим необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават безценния си принос за демократичните ни общества", добави говорителят на ЕК.

Убийството на журналист в България влезе в световните медии. Комитетът за защита на журналистите призова за задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова. "30-годишната Виктория Маринова е изнасилена, удряна с юмруци и душена. Младата жена и майка на 7-годишно момиченце е административен директор на телевизия TVN и водеща. Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди", съобщава  Би Би Си.Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година - това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 г. досега. България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според "Репортери без граници", припомня Би Би Си. В. "Гардиън" също пише за престъплението, като подчертава, че международната общност осъжда покушението. Politico подготвя дописка за убийството и припомня, чепоследният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

Виктория Маринова бе убита по изключително брутален начин в събота на обяд, като преди това е била изнасилена. Тялото и бе намерено на крайбрежната алея, под тенискортовете в Парка на младежта, където тя е отишла за да тича. Все още не е намерен или засечен мобилния телефон на жертвата, който е бил откраднат.