Автобуси на "Юнион-Ивкони" на паркинг в кв."Железник"
Автобуси на "Юнион-Ивкони" на паркинг в кв."Железник" / DarikNews.bg
За масови фалити в бранша, алармират в отворено писмо от Националното сдружение „Случаен превоз“. Според тях стотици туристически автобуси може да блокират улиците заради неплатени наеми на гаражи и паркинги.

От сдружението припомнят, че в предишни свои писма до министър-председателя, са отправили подробно мотивирано искане за подкрепа от държавата под формата на облекчения за бюджетни плащания, безвъзмездно финансиране за периода на извънредното положение и безлихвени заеми за оборотни средства – мерки, за които ЕК е предоставила 1,358 млрд. евро на България.

„Ситуацията в бранша ежедневно драстично се влошава. Пълното отсъствие на приходи ни принуди да освобождаваме ценни и дефицитни кадри и да разпродаваме активите си, които за съжаление в момента са непродаваеми.

Към настоящия момент не разполагаме с финансови средства, за да покриваме текущите разходи, в това число за задължителните по закон специализирани гаражи“ , е записано в отвореното писмо на Националното сдружение „Случаен превоз“ до премиера Бойко Борисов..

По техни данни стотици туристически автобуси в цялата страна може да блокират улици и и междублокови пространства още в началото на следващия месец заради неплатени наеми на специализирани гаражи.  Те призовават държавата и общините спешно да определят терени за паркинги.

Превозвачите с предмет на дейност „Случаен превоз“ са над 500 в цяла България, а заетите в бранша са около 10 000 души. Браншът се състои предимно от микропредприятия от семеен тип, а приходите от дейността формират единствения доход на цели семейства.

Сдружението е член на обединение „Бъдеще за туризма“.