Стопанският факултет с нов проект
Стопанският факултет с нов проект / DarikNews.bg

Стопанският факултет при ТрУ стартира проект „Актуализиране на действащите учебни планове и програми и разработване на нови в професионални направления „Икономика" и „Администарция и управление", съобразно потребностите на регионалния пазар на труда в Старозагорски регион". Проектът е на стойност близо 263 хиляди лева, а срокът му за изпълнение е 23 месеца. Ръководител на проекта е деканът на Стопанския факултет проф. д-р Иван Георгиев.

Чрез изградените по проекта сътрудничества и дългосрочни партньорства с бизнеса и държавните институции ще се постигне ново качество на обучението, ще се подготвят икономисти от нов тип, конкурентни на трудовия пазар, отговарящи на потребностите на бизнеса както в Старозагорски регион, така и в страната, коментира проф. Георгиев.

Със закупеното оборудване ще бъдат напълно обзаведени 6 лекционни зали. Ключовите дейности по проекта са идентифициране на потребностите и изискванията на бизнеса по отношение на обучението, разработване на нови и актуализиране на съществуващите учебни планове и програми, както и включване на работодатели и специалисти в образователния процес на Стопанския факултет.

Очакваните резултати по проекта са идентифицирани потребности на регионалния пазар на труда чрез срещи с работодатели; формирани нови компетенции при дипломираните студенти; тясно обвързване на научно-изследователската дейност с конкретни проблеми и потребностите на практиката; издигане авторитета на фирмите, институциите и Стопанския факултет при изграждане на устойчиво партнюорство в подготовката на икономисти.

Стопанският факултет при ТрУ подготвя бакалаври, магистрри и доктори по икономика. Бакалавърските специалности са три - Бизнес икономика, Аграрна икономика и Регионална икономика, а магистърските: Икономика и управление на бизнеса, Предприемачество и иновации, Икономически анализи и проекти за регионално развитие, Икономика на алтернативния туризъм, Финанси и банки.

Академичният състав се състои от 55 преподаватели, 24 от които са професори и доценти, 11 гл.ас. доктори по „Икономика".

Над 1200 са студентите, които се обучават в Стопанския факултет.