Статуетка с посребрени криле „Добрият Самарянин“ за героя Пламен Петков
Статуетка с посребрени криле „Добрият Самарянин“ за героя Пламен Петков / Самаряни

Номинираха Пламен Петков в конкурса „Добрият Самарянин" на Сдружение „Самаряни". Инициаторът е съученикът на Пламен от гимназията Галин Стоименов. Ето какво написа той в своето предложение:

Добротворецът: Пламен Петков, български емигрант във Великобритания.

Добротворството: На 26-ти май 2012 г. Пламен Петков даде втори живот на петгодишно дете в Англия. Малкото момиченце било повлечено от вълните навътре в морето и Пламен, чувайки виковете за помощ на майка му, незабавно скочил, за да го спаси. Детенцето е невредимо, но Пламен заплаща с живота си за него...

Всички хора, каквито и жертви да правим, колкото и големи дарения да даваме, винаги си правим сметка, колко това би ни ощетило. И ако е недопустимо много - не бихме го направили. Пламен скочи във водата, без да си дава сметка има ли риск за неговия живот или няма. Той знаеше, че животът на малко дете е безценен.

Аз, като негов съученик и приятел, съм впечатлен от постъпката му и честно - не знам как бих постъпил аз в такава ситуация. Съжалявам само, че не сме се виждали от училище.

Това, което той направи е дефиниция за героизъм и това означава да си герой - да спасиш другите, рискувайки всичко свое, както направи и Добрият Самарянин.

Сдружение „Самаряни" и Общественият инициативен комитет на годишната награда „Добрият Самарянин" 2012 взе извънредно решение да удостои посмъртно Пламен Петков с почетната награда „Добрият Самарянин". Изработването на специалната статуетка е спонсорирана по инициатива на Галин Стоименов, който успява да обедини около идеята още съмишленици и приятели.

Това е шестата поред номинация за тази година. Предложения се приемат до 6 ноември на www.samaritans.bg/dnes, dobro@samaritans.bg, Стара Загора 6010, П.К. 1149 или тел. 042/62 10 83. Лице за контакт: Антония Павлова

Кампанията „Имам приятел - добър самарянин" е доброволен обществен проект на Сдружение „Самаряни", целящ популяризиране на доброто и неговите извършители от регион Стара Загора. Официални партньори на тазгодишната кампания за търсене на добрите хора в регион Стара Загора са: Община Стара Загора, Община Казанлък, Регионална библиотека "Захарий Княжески", Областен съвет на Български червен кръст, Държавна опера - Стара Загора, Обществен дарителски фонд - Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора, Дарик радио - Стара Загора, КонтурГлобал Марица Изток 3.