Сериозно увеличение на цените на автобусните билети очаква казанлъчани
Сериозно увеличение на цените на автобусните билети очаква казанлъчани / netinfo
Сериозно увеличение на цените на автобусните билети от градския и междуградския транспорт очаква казанлъчани.
На база проведен от общинската управа на града на 14-ти август конкурс, спечелените автобусни линии са с нови цени, по-високи от 30 до 60% от досега съществуващите.
Договорите за новите линии и цени са за срок от пет години и са сключени на трети септември между кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и 6 транспортни фирми, участвали в конкурса, обединени в Транспортен консорциум.
В резултат на това цената на градския билет се увеличава с 30 стотинки, като новата ще е 70-сет.
Пенсионерите ще пътуват в градския транспорт срещу 60 стотинки, а учениците –за 50.
Драстично са завишени цените на билетите и по всички останали конкурсни линии, в това число и до София.
След проведения конкурс цената на билета от Казанлък до София става 17 лева, до Пловдив 10, до Варна-20 лева, до Велико Търново-13 лева, Павел баня-3 лева, Ясеново-2 лева.
Между 30 и 60 стотинки се увеличават и билетите по останалите линии, раздавани чрез конкурс.
Мотивът с който се променят цените на билетите е увеличението с 1,28% на цените на горивата.
По информация на “Дарик”, Общинският съвет на Казанлък подготвя протестна декларация срещу сключените от кмета нови договори, за срок от 5 години.
През юли Общинският съвет на града отмени кметска заповед за провеждането на транспортните конкурси, с мотив “ нарушена конкурсна процудура”.
Кметът на Казанлък атакува отменената заповед за конкурсите в Административния съд в Стара Загора и на свой ред, въпреки отмяната проведе конкурсите.
На свое заседание от началото на септември местният парламент на Казанлък отмени поредните нови три кметски заповеди, свързани с провеждането на конкурсите за нови превозвачи.

Общински съветници, запознати с клаузите на сключените вече договори са категоричин, че при евентуалната им отмяна общината ще трябва да плаща сериозни неустойки.