С мажоретно шествие откриват Златната липа
С мажоретно шествие откриват Златната липа / Община Стара Загора

Истински филмов маратон ще настане в Стара Загора в последните дни на май и първите дни на юни. Третото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа" ще прави на ден средно по 12 прожекции от 30 май до 3 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и на Регионална библиотека „Захарий Княжески". По време на феста ще бъдат показани над 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.

С цветен фойерверк от пет филма в залата на библиотеката ще започне първият фестивален ден - 30 май (събота). В 11ч. се завърта прожекцията на „Следродилно" - Белгия, в 13ч. „Черна супа" - Унгария, в 15ч. „Вътрешна джунгла" - Испания, от 17 часа „20 лъжи, 4 родители и едно малко яйчице" - Холандия, а от 19ч. „Любов и лимони" Швеция.

Церемонията по откриване на фестивала ще започне в 17ч. с мажоретно шествие по пешеходната зона на Стара Загора до сградата на операта, където по червения килим ще преминат десетки известни български актьори и режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни. Те ще бъдат посрещнати от духовия военен оркестър на Стара Загора.

Входът за церемонията по откриване на фестивала ще бъде напълно свободен за всички граждани, които желаят да станат част киносъбитието на годината, да вземат автографи от своите любими актьори и да се снимат с тях. Актьорът Веселин Плачков, изпълнил главната роля във филма на Максим Генчев „Дяконъ Левский", ще даде старт на празничната вечер. Фестивалът ще бъде открит от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и кинорежисьора Магдалена Ралчева, която ще представи журито на „Златната липа" 2015. Фестът ще продължи с прожекция на украинската любовна драма „Русалке моя, моя Лорелай". След него от 21ч. е началото на датската лента „Часът на риса, а в същия час в библиотеката ще започне „Стаята с пианото" Македония.

На следващия ден - 31 май, в 12,30ч. ще бъде официалното откриване на звезда на славата в Алеята на липите на Васил Михайлов, където той ще посади своя липа, а самото награждаване на големия български актьор ще бъде на 3 юни.

Програмата през следващите дни до края на фестивала е наситена с прожекции на интересни игрални и късометражни филми, както и съпътстващи събития - представяния на книги, срещи с актьори, изложба на киноплакати, дискусия посветена на „100 години българско кино". В конкурсната програма участват два филма с почти еднакво заглавие - българският „Урок" и латвийският „Урокът". „Уроците" за живота, които ще научим обаче от двете ленти, със сигурност ще бъдат много различни. Можете да изберете своите филми и събития чрез сайта на фестивала http://thegoldenlinden.com.

На 3 юни от от 18ч. ще започне церемонията по обявяване на наградените филми от тазгодишната селекция на „Златната липа" и награждаване на отличените продукции.