Реколта 2013: 4000 тона розов цвят, 1,2 тона розово масло
Реколта 2013: 4000 тона розов цвят, 1,2 тона розово масло / netinfo

Близо 4000 тона е набраният розов цвят тази година, съобщиха от Института по розата в Казанлък.

Като средна определи тазгодишната кампания директорът на Института Наташа Ковачева. Според нея кампанията тази година била по-слаба в сравнение с миналогодишната.

Две са основните характеристики на тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят: неподходящи климатични условия, довели до по-ранен цъфтеж и по-ниски добиви и високата, почти рекордна цена за килограм розов цвят, варираща от 2,70 до 3,30 лева. Само допреди три години цената за килограм розов цвят бе в границите на 1,70 - 2,10 лева.

Причините за тази висока цена са: от една страна натискът на розопроизводителите към розотърговците по отношение на изкупната цена за килограм и лошата реколата, отразила се и в по-лекия цвят. Средният добив от декар розов масив тази година е 250-300 кг.

По-лекият розов цвят ще се отрази и на крайното количество суровина, нужна за производството на 1 кг розово масло. Стандарътт при добра реколта досега бе 3 тона розов цвят за производството на 1 кг розово масло. В ситуацията от тази година обаче специалистите считат, че за производството на килограм розово масло ще са нужни поне 3,5 тона розов цвят. Очакваното количество произведено розово масло от тазгодишната реколта е около 1,2 тона.

На тази база първоначалните прогнози са, че крайната цена на розовото масло на световните пазари ще надхвърли 6000 евро/кг - граница, прескочена още миналата година. По-дългогодишни розотърговци обаче са категорични, че сметките са едно, но пазарът е този, който ще определи цената. Тепърва розотърговци започват преговори за конкретна продажна цена на розовото масло. От произведеното през миналата година няма останали количества, което кара търговците и тази година, въпреки проблемите да се надяват на добра реализация на продукцията си.

Въпреки трудностите розопроизводителите не се отказват и от създавеното на нови площи с насаждения, макар не със същите темпове, познати от преди 5-7 години.
Бумът в този бизнес е надживян, като вече се залага на грижи и професионално отношение към реализацията на суровината, отколкото към бързи печалби.

Познатият допреди няколко години розов бум, сега е на мода за друга етерично-маслена култура - лавандулата. В последните две години цената на лавандуловото масло е удвоена и е достигнала рекордните над 120 лв/кг лавандулово масло, при 40-50 лева само допреди две години. Основна причина за високата цена е нарасналото търсене на лавандулово масло и влагането му в различни продукти.

Кражби на резници, на краен продукт, нерегламентирано косене на лавандулата и трескаво засаждане с нови площи, отчитат специалистите през последните две години. Според тях и този ценови и теренен бум ще е временен, тъй като опитът и данните показват, че успеваемостта при тези култури е с цикличност от пет години.