Разкриха банкова измама за близо 80 хиляди лева
Разкриха банкова измама за близо 80 хиляди лева / ОД на МВР Стара Загора

Служители на икономическа полиция при ОД на МВР Стара Загора разкриха банкова измама за близо 80 хиляди лева. Трима мъже и една жена са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство. Престъплението е заявено през декември миналата година. На 11 февруари е задържан 51-годишен старозагорец, който е организатор на престъпната схема, чрез която е извършена банкова измама в особено големи размери.

В хода на разследването е установено, че в средата на миналата година мъжът е предложил на свои познати от Пловдив, да им посредничи за получаване на обезщетение от застрахователна компания. Потърпевшите вече имали отказ от застрахователя, да им изплати щета във връзка със застрахован автомобил "БМВ", който им бил откраднат през 2009 г.

51-годишният старозагорец ангажирал адвокат, който чрез пловдивски нотаруис получил пълномощно и през октомври постигнал извънсъдебно споразумение за изплащане на сума в размер на 79 300 лв.

На 10 декември семейството получило известие от застрахователната компания, че е извършен превод на договореното споразумение по банкова сметка, различна от тази, която били предоставили. При проверка в банката, те установили, че на тяхно име наистина има открита сметка и по нея е постъпила посочената сума, но три дни по-късно е била изтеглена.

Установено е, че старозагорецът, в съучастие с 39-годишен мъж от София, 46- годишен мъж от Стара Загора и 23-годишна жена от София е организирал неправомерното теглене на сумата. 51-годишният старозагорец е осъждан за измами, контрабанда и документно престъпление. При задържането в джоба на якето му са открити фалшиви банкноти.