Разбиха поредната ДДС-схема на Вихър Марков
Разбиха поредната ДДС-схема на Вихър Марков / DarikNews.bg

Организирана група, специализирана в ДДС измами, бе разкрита при специализирана полицейска операция в Стара Загора. Ръководител на престъпния бизнес, от който само по първоначални данни хазната е ощетена с 1 млн. лв., е Вихър Марков. Освен него в ареста са прибрани още трима мъже от Стара Загора Казанлък и Дъбово.

Групата е сформирана преди около 3 години. От толкова време върви и поредният съдебен процес за крупни ДДС-измами срещу ръководителя й Вихър Марков, но присъда срещу него все още няма.

В подновения си след предишния му арест „бизнес", той включил и рационализации при измамите, неустановявани досега от полицията при други ДДС-престъпления. За дейността си групата регистрирала десетки фирми на името на реално съществуващи лица от цялата страна. Като отплата получавали месечни дивиденти от 150 до 300 лв.

Подбирали хора в тежко материално положение и с по-нисък коефициент на интелигентност. Задължително обаче било да имат постоянен адрес и имот на свое име, за да мине регистрацията по ДДС в НАП.

„Най-характерното при тази група е, че всяка една от фирмите има електронен подпис, на базата на който са се подавали справките-декларации. Не са подписвани пълномощни и така се е късала връзката между звената в престъпната схема", обясни началникът на Икономическа полиция в Стара Загора Стефан Стоев.

Регистрираните фирми декларирали най-различни дейности, сред които търговия на билки, парфюми и месо.

За Вихър Марков и още един от групата има данни, че укрили и 700 000 лв. данъци на една от фирмите.

Трима от групата имат богато съдебно минало. Освен висящо дело за ДДС, тарторът им е получил и излежал ефективна присъда от 11 месеца лишаване от свобода, отново за данъчни престъпления.

На четиримата задържани са повдигнати обвинения за организирана престъпна група. Предвиденото наказание за ръководителят е от 5 до 15 години лишаване от свобода, а за членовете - от 3 до 10 години, уточни наблюдаващият прокурор Митко Игнатов.