Работниците от „Ремотекс” искат среща с премиера
Работниците от „Ремотекс” искат среща с премиера / Dariknews.bg, архив

Работниците от „Ремотекс" - Раднево ще опитат да се срещнат с министър-председателя Пламен Орешарски. Премиерът е на посещение в Стара Загора и следобед трябва да се срещне с кметове на общини от областта, с областния управител и народните представители. Срещата е насрочена за 15,00 часа.

Половин час преди това работниците от „Ремотекс" ще бъдат пред сградата на Областна администрация и ще направят опит да разговарят с Пламен Орешарски.

„Все още не сме уточнили точно колко хора ще бъдат в Стара Загора. Разговорите продължават и в момента. Не сме сигурни дали ще ни приемат, но поне ще опитаме", обясни пред Дарик Бойка Боева - общински координатор на КНСБ в Раднево.

На премиера ще бъде връчено и отворено писмо, което е адресирано още до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Михаил Миков, министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, социалния министър Хасан Адемов и областния управител Живка Аладжова.

„От името на работниците и служителите на Ремотекс-Раднево се обръщаме с молба за спешна среща с Вас при посещението Ви в Стара Загора, на която да получим отговор каква ще е съдбата на завода ни от тук нататък според Вас, защото 540 български граждани са в принудителен престой от месец октомври 2013 г. без средства за съществуне.

Кога ще бъдат изплатени дължимите работни заплати за периода от месец февруари 2013 г. до месец декември 2013 г. и аванса за месец януари 2014 г. Ще успее ли държавата да запази както обеща нашето уникално предприятие, строено в годините, за да подпомага дейността на уникалния комплекс „Марица Изток", се казва в писмото.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призна, че преговорите с настоящия собственик на „Ремотекс" Сабин Спахиев са пред провал, заради високата цена поискана за предприятието. От Българския енергиен холдинг пък обявиха обществена поръчка за избор на оценител. Срокът за това е 4 февруари.