Работници от „Ремотекс” се срещат със старозагорски депутати
Работници от „Ремотекс” се срещат със старозагорски депутати / DarikNews.bg, архив

До края на юни се очаква фалиралото радневско предприятие „Ремотекс" да заработи. Собственикът на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов купи предприятието за 21 млн. лв. в съдружие с гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос. Продавач на активите на "Ремотекс - Раднево" бе Първа инвестиционна банка.

„Имаме малка надежда, че то ще възобнови дейността си, но нямаме надежда как и кой ще помогне на останалите без работа хора да получат парите си. Неизплатени заплати от 6 000 до 23 000 лева на човек дължи бившият директор Сабин Спахиев". Това коментира пред Дарик общинският координатор на КНСБ в Раднево Бойка Боева.

Заради неизплатените през годините заплати, изгубените работни места и безизходицата по отношение на изпълнителните листи от съда, работниците в „Ремотекс" настояват за среща с всички старозагорски народни представители. „Проблемът се прехвърля с времето без да се реши. Всички институции, с които проведохме разговори отчитат, че в закона има празна ниша, която е в ущърб на българския работник", твърдят от Инициативния комитет в предприятието и в 10.30 часа ще се срещнат с депутати от 27 МИР.

„Разбрахме, че старозагорският депутат от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров е внесъл проект за промяна в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите. В текста се предлага от средствата във фонда да се възползват не само хората, които още са на работа, когато предприятието е обявено в несъстоятелност, а и тези, които имат изпълнителни листи. Това би засегнало масово хората и в „Ремотекс". Тези промени трябва да получат широка подкрепа и затова работещите решиха да поканят на среща всички наши народни представители", обясни Бойка Боева.

10,8% е безработицата в Раднево, която бе увеличена и заради хората, които изкарваха прехраната си в „Ремотекс". Една част от тях вече не получават помощи от Бюрото по труда, други започнаха работа в „Мини Марица-изток", трети се пенсионираха, но имаше и такива, които от притеснение заради неясното бъдеще починаха, добави общинският координатор на КНСБ.