Пътуващ куфар с приказки в Казанлък
Пътуващ куфар с приказки в Казанлък / Община Казанлък

Куфар с 20 от най - любимите приказки на децата тръгна на път в 19 детски градини от община Казанлък. Инициативата за „Пътуващия приказен куфар" е на колектива на детска градина „Мечо Пух" в Казанлък, съобщи директорката й Аксения Тилева, която е и председател на Сдружението „С грижа за децата до 7".

Идеята за пътуващия куфар с приказки е да насърчи децата да обичат приказките, тъй като в тях се съдържа много мъдрост и са неизчерпаем източник на доброта, допълни Тилева.

Започнала първоначално като идея на казанлъшката детска градина като част от мерките за работа по Националната стратегия за насърчаване на грамотността, в моменат инициативата „Пътуващ куфар с приказки" е възприета от Регионалния инспекторат по образование и ще се прилага в във всички детски заведения от областта, добави Аксения Тилева.

Тя каза също, че „четенето на приказки успокоява децата и помага на тези от малцинствените групи, невладеещи български език, да го усвоят по-лесно. В детската градина в казанлъшкото село Хаджидимитрово вече има такъв опит".

Идеята на „пътуващия куфар с приказки" е в рамките на седмица на децата да се четат приказки от избрана от тях книжка с български народни и български авторови приказки. След това те ще създават различни сувенири, рисунки и други предмети, вдъхновени от прочетените приказки. В края на „пътуването на куфара", което ще приключи на 20 април следващата година, ще бъде направена специална изложба от вдъхновените след приказките детски произведения.

Сред казанлъшките родители е подета инициатива, всеки един от тях да дари по книжка с приказки на групата, която посещава детето му, като тези приказки се четат по време на обяд.
„Приказка за лека нощ, която утре да споделя с другарчетата си"е друга инициатива, провокираща любов към четенето и приказките сред най- малките жители на община Казанлък.

„Косе Босе", Дядовата ръкавичка", Майчина сълза" са предпочитаните приказки, към които посягат децата от Казанлъшко.