/ netinfo
Предварително заявената блокада от черешопроизводители за около 4 часа и половина на пътен възел Стара Загора към Автомагистрала „Тракия” не се състоя. По думите на директора на полицията в областния град, разрешение за това нямало, постъпило било само уведомително писмо.

Вероятно това беше и причината протестът на черешопроизводители и в пъти повече от тях берачи, да се пренесе на отсечката към село Загоре. Там берачите изсипаха на земята няколко щайги с череши пред погледа на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и се оплакаха от ниската изкупна цена и поискаха намеса на държавата.

протест
netinfo


По думите на Димитров, разговорите и консултациите между министерството и черешопроизводителите вървят от седмица, ако се наложи държавата може да се намеси с решение на проблема, но няма как да определя пределни цени на продукцията.

"Подкрепа де минимис за производителитe може и да има, но само когато се отчете загуба под себестойността", посочи Димитров и припомни, че миналата година онези стопани, чиято продукция била измръзнала, получили подобна подкрепа.

Въздържам се от мнение дали днес тук има проблем, но ако има ще бъде решен, обеща зам.-министърът, пред чийто поглед черешопроизводители от Старозагорско и черешоберачи от различни възрасти, в знак на протест изсипаха на пътя няколко щайги с плода.

протест
netinfo


И днес, на пазара в Стара Загора, един килограм от плода достига до купувачите на цени от 2 до 4 лева. Според протестиращите производители прекупвачите плащат за него от 60 до 80 стотинки. От джоба си плащат и на берачите 40 стотинки за набран килограм. За нас не остава нищо, препаратите не можем да си платим, коментираха черешопроизводителите.