Протест в Мъглиж заради спорен терен
Протест в Мъглиж заради спорен терен / БГНЕС, архив

Протест срещу ръководството на община Мъглиж се проведе на бензиностанцията на един от входовете на града. Причината за недоволството е намерението на общината да влезе във владение на терен, за който има нотариален акт за собственост и върху който в момента е разположен изходът на бензиностанцията.

"В петък следобед на изхода на нашата бензиностанция спря служебният автомобил на община Мъглиж. След 30 минути престой, което е документирано от камерите, които имам на бензиностанцията дойде друг автомобил и патрулен автомобил на полицейското управление в Мъглиж. Това бяха заместник-кметът Методи Марков, господата от геодезическата фирма и двамата служители на реда. Започна замерване на изхода на нашата бензиностанция. Проведоха диалог с моя син, а господин Марков си замери границите на новозакупения имот, тези точки, които граничат с моя имот. След това разпореди на общинските служители да копаят. Не знам каква беше причината да не изкопаят границата на момента.

Затова предприехме мирен протест с моите служители, на моята фирма, голяма част от които са от малцинствени групи. Мога да кажа, че на моя обект работят деца, младежи, които изкарват прехраната на семействата си. И с тях организирах мирния протест, както и със семействата им и с приближените до тях хора. Затова уведомих органите на реда, подадох заявление и помолих за тяхното присъствие  в случай на конфронтация. Протестът бе на територията на моята собственост, нито на общинския път, нито на новопридобитата собственост на общинска администрация ", коментира пред Дарик собственичката на бензиностанцията Мария Костова. "Връчиха ми заявление, че съм длъжна да спазвам обществения ред. Така проведохме протеста, не съм нарушила нито пътната обстановка, нито свободното движение по първокласния път, нито пък съм създала някакви предпоставки.

Преди появата на медиите дойде заместник-кметът Душо Гавазов. В присъствието на началника на полицейското управление в Мъглиж и четирима служители на реда - двама от Мъглиж и двама от Казанлък, в присъствието на моите служители и на моите приятели обясни, че общината има нотариален акт и инвестиционни намерения. Последва диалог, но аз не оспорвам собствеността на обекта, не оспорвам, че това е тяхна собственост. Те не можеха ли обаче след като са закупили имота да ми изпратят писмо, с което да ни уведомят, че са го направили и да ни поканят на разговор да решим какво да правим?! До този момент такова писмо или телефонно обаждане не съм получавала.

След протеста пък дойдоха хора от общинска администрация, които ми връчиха писмо, с което аз трябва да отстраня имуществото си от техния обект. Аз имущество нямам. Бензиностанцията е построена преди 40 години. Този бетон е положен тогава. Аз я закупих преди три години, не мога да отстраня нещо, което не съм слагала. Този обект е придобит от местна фирма. Защо обаче преди това не е бил уведомен, че има незаконно строителство, съставляващо част от имота му, която в скицата му фигурира като пасище-мера?!", допълни още Мария Костова.

Протестът на хората бе подкрепен от областния лидер на Български демократичен център Янко Янков.

"Общината трябва да подкрепя бизнеса. При мен обаче има и други сигнали от фирми за проблеми в община Мъглиж. Става дума за забавени разрешителни и пропуснати заради това възможности. Убеден съм обаче че политическите партии трябва да помагат на хората затова подкрепих протеста", коментира Янков пред Дарик.

"Ние имаме нотариален акт за собственост и с него и с помощта на геодезическа фирма, лицензирана в този тип дейности заместник-кметът Методи Марков отиде и очерта границите на терена и сложи колчета за това. Теренът, за който става дума е граничещ със спортния комплекс и общината има инвестиционни намерения спрямо него. Те обаче са одобрени на сесия на Общинския съвет още преди два месеца. Собственичката е уведомена и беше поканена на разговори, на които обаче тя не се яви", коментира пред Дарик заместник-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

"Организираното гражданско неподчинение днес е незаконосъобразно, защото се провежда в сервитутата на първокласен път, а това не е разрешено от закона. Убеден съм и мога да го докажа, че има и политически привкус като знам кои са потвърдили присъствие на протеста. Два месеца преди избори обаче е така. Но ние ще продължим да работим, както сме го правили до този момент, тъй като става дума за интереса на 12 600 жители на община Мъглиж", допълни д-р Душо Гавазов