Проф. Иван Въшин и Любомир Любенов с награда Анастасия Тошева
Проф. Иван Въшин и Любомир Любенов с награда Анастасия Тошева / Dariknews.bg

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин и учителят по математика Любомир Любенов са носителите на наградата „Анастасия Тошева" за 2016 г. Тя се връчва за постижения на дейци на науката и образованието, с принос за развитието на Стара Загора, както и на ученици и студенти, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.

Проф. Иван Въшин за първи път в България работи и защитава 2 дисертации по изолиране и диференциране на микроорганизми в областта на медицината и ветеринарната медицина. Водещ специалист по безопасност на храните по цялата верига от земята до масата. Автор на 122 научни труда, в т.ч. 53 на чужд език, от които 11 учебници, ръководства, учебни помагала. Проф. Въшин е провел специализации във висши училища във Франция, Белгия, в Айова - САЩ. Деен участник в обществения живот на Стара Загора.

Любомир Любенов е ръководител на четирите старозагорски деца, извоювали медали на математически състезания в Сингапур и Хонг Конг, Китай. Организатор на национално математическо състезание „Математика без граници".
Отличията бяха връчени на тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески".

Общо 12 бяха предложенията за индивидуални носители на плакет „Анастасия Тошева" и две за колективи - на Детска градина № 10 „Светлина" и Детска градина № 7 „Светулка".
Останалите номинирани получиха грамоти.