Президентът: АМ Марица е стратегическа за България
Президентът: АМ Марица е стратегическа за България / Пресцентър АПИ

Президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и на транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров прерязаха лентата на последния участък на автомагистрала „Марица". Лот 1 свързва Оризово и Димитровград и е с дължина 31,4 километра.

С откриването на участъка от Оризово до Димитровград, магистрала Марица, която е с обща дължина от 117 км е напълно завършена. Тя става третата изцяло изградена магистрала в България след Тракия и Люлин. Изграждането на Лот 1 е на стойност 159 755 613 лева с ДДС.

Финансирането е осигурено от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013.

„Радвам се, че дойде заветния момент да открием магистрала Марица. 35 години чакахме този момент, толкова отнеха тези 117 километра. През октомври 2011 г. започнахме този участък, октомври 2015 г. след дълги препятствия, нелеки моменти, безценна археология, която открихме и експонирахме в рамките на този участък, най-накрая той е факт. Сега от София до границата ще се стига за малко над 2 часа.

Целият транзитен трафик от Турция и Близкия Изток ще минава по-лесно и най-вече безаварийно. Малките населени места пък ще имат по-нормални условия на придвижване между тях. Само през 2015 г. Тази година ще бъде запомнена с огромния обем строителни дейности. Само асфалта, който сме положили е 1,2 милиона тона. Това означава и десетки хиляди работни места", отбеляза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Дано да имаме възможността и в Северна България да развием нормална транспортна инфраструктура", пожела си министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Чакаме тази магистрала от десетилетия. Вече можем да отидем да пием кафе Истанбул за час и половина-два. Това правим ние. Който иска да политиканства, да политиканства. Нашите резултати са си видими. Благодаря на всички партии и депутати, че пазим една стабилност в държавата, защото само преди година всички фондове бяха спрени. Днес са усвоени над 3 милиарда лева по програма Екология, толкова и по програма „Транспорт" и в земеделието. И всичко това е отишло при българските граждани", отбеляза премиерът Бойко Борисов.

„Това е стратегическа за България и Европа магистрала. В първите 30 години скоростта беше по 1 километър на година. През 2009 г. в Министерски съвет беше поет ясен ангажимент за три готови магистрали. Три обещани, три изпълнени. И днес с набраната скорост на „Марица" не от 1 км на година, а от 15 км на година, България трябва да продължи напред. Големите победители днес с изграждането на Марица са хората на Южна България. На тях политиците дължаха като обещаят да изпълнят. А днес правителството има повод за гордост. Защото обещаха и изпълниха. Благодаря им", заяви президентът Росен Плевнелиев.

На обекта са изградени 22 големи съоръжения. Сред тях са мост над река Марица - с дължина 470 м, мост над р. Стара река /156 м/, мост над р. Банска /131 м/, мост над язовир „Добри дол" /56 м/, 6 селскостопански надлеза, 8 селскостопански подлеза, 4 надлеза на пътни и железопътни комуникации, 4 паркинги и др.

Водосвет за здраве и безаварийно пътуване отслужи архиерея на Чирпан отец Иван. На церемонията присъстваха областният управител на Стара Загора Георги Ранов, депутати, кметове, представители на Агенция пътна инфраструктура и на фирмите изпълнители на обекта.