Премиер и кмет откриват новия парк на Стара Загора
Премиер и кмет откриват новия парк на Стара Загора / Община Стара Загора

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът Живко Тодоров ще открият новия парк на Стара Загора в 11.00 ч. През целия ден в парка ще има празнична програма за посетителите. Паркът е изграден на 78 дка на мястото на бившите артилерийски казарми. Министерството на отбраната прехвърли на общината собствеността на 90 дка от военния терен с обща площ 130 дка. На останалото място ще бъде построена спортна зала и паркинг. Общинското ръководство се надява да получи и останалите 40 дка от военното ведмодство за изграждане на атракциони.

Мястото е близо до центъра на Стара Загора и дава възможност за повече зелени площи и места за отдих на жителите от три квартала - „Железник", „Три чучура" и „Казански". Запазени са почти всички големи дървета и допълнени с нови декоративни фиданки и храсти. Красив шадраван с площ от 300 кв.м с фонтан с ефектно осветление е разположен в центъра на площадното пространство. В близост до шадравана е разположена открита сцена за провеждане на различни мероприятия.

За децата са обособени зони за игра на всички възрастови групи, с ударопоглъщаща настилка и предпазна ограда. Освен зоните за игра на деца от 0 до 3 години, от 3 до 12 години, от 12-18 години, е оформена и зона за игра на деца с трайни увреждания. В североизточната част са обособени игрища за минифутбол и трибуни със 100 места, за баскетбол, две площадки за бадминтон (волейбол), два тенискорта и фитнес на открито с 5 уреда. Всички игрални полета са осветени и оградени с висока ограда 4,0 м. Пешеходни и велоалеи осигуряват достъп до отделните зони на парка. Велоалеите са свързани с велоалейната мрежа, проектирана по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в гр. Стара Загора".

С избрани от историята на града артефакти е изпълнен красив лапидариум, който заедно с кът с три сухи шадравана и алпинеум, допълва и осмисля парковото пространство. Предвиден е и минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици. Изградената японска градина с изкуствено езеро е подходяща за водоплаващи птици. Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра.

Паркът е оборудван с 300 пейки, беседки, кашпи, перголи, питейни фонтанки, 200 кошчета за отпадъци, информационни табели и др. Изградена е система за видео наблюдение. Изпълнени са З сондажа, които осигуряват необходимото количество вода. Парковото пространство е оптимално осветено с енергоспестяващо осветление, има и декоративни светлинни акценти. Осигурена е достъпна архитектурна среда, включително и достъп за хора с увреждания. За тях ще бъдат предвидени и места на временния паркинг за 100 автомобила.

Празничната програма ще започне още в 9.00 часа с концерт на Общинския духов оркестър.
В нея ще се изявят много танцови и детски състави, както и популярни имена от музикалната сцена.На четирите игрища в парка ще се провеждат срещи по футбол, волейбол, баскетбол и тенис. След обед участниците в програмата ще продължат с иязвите си на сцената, където от 18.30 часа ще зазвучат любими старозагорски групи с рок, поп и български песни.