Повече от 150 деца гледаха прожекция на Различният поглед
Повече от 150 деца гледаха прожекция на Различният поглед / Различният поглед

Над 150 ученици от прогимназиален курс на СОУ „Васил Левски" присъстваха на обедната образователна прожекция в кино РАЗЛИЧНИЯТ КОМСОМОЛ на ул. „Пазарска" 13 в Стара Загора.

Документалният филм на Сдружение „Зелени Балкани"„Царският орел - жив символ или музеен експонат" бе прожектиран като част от проекта „Младежка Кино-зона", финансиран по програма „Младежта в действие". Филмът бе представен от лектори от Сдружение „Зелени Балкани", които са взели участие в разнообразни акции в подкрепа опазването на застрашения вид царски орел и малобройната му популация у нас.

Проектът „Младежка Кино-Зона" предвижда освен безплатни образователни прожекции за младежи, и представяне на премиери на филми с гостуващи артисти, младежки конкурс за аматьорски филми и доброволчески инициативи.

Следващата образователна прожекция по проект „Младежка Кино-Зона" е на музикалния документален филм „Ленинградска симфония", който представя кадри от обсадения през Втората световна война Ленинград на фона на грандиозната Ленинградска симфония от Дмитрий Шостакович. Симфонията е изпълнена за първи път през 1942 г. в симфоничната зала на обсадения град от сборен оркестър от военни музиканти от цяла Русия, като изпълнението е звучало по всички говорители из улиците на града, докато немските войски са мислели, че града е мъртъв. Аудио-визуалният документален филм с дължина 78 мин може да бъде видян на 29-ти януари от 12:30 и от 20:00 ч.