Подаряват табла за диагностика на зрението на учениците
Подаряват табла за диагностика на зрението на учениците / netinfo

Лайънс клуб "Стара Загора - Тракия"подари табла за скринингово изследване на зрителната острота на старозагорските ученици. След като подобно дарение бе направено в едно от училищата, на останалите ще бъдат предоставени още 34.

Ако се установи отклонение в зрението на децата, те ще бъдат насочвани към общопрактикуващите лекари, които пък ще ги насочат към очен специалист.
Целта на тези табла не е лечебна, а най-вече е да се констатира отклонение на зрителната острота в децата, обясни д-р Антония Тодорова- шеф на дирекция "Социални дейности и здравеопазване "в Община Стара Загора.

Лайънс клуб успя да осигури 1100 талона за безплатни прегледи. По инициатива на международните Лайънс клубове в Пловдив и в София гостуват 32 световни очни специалисти, които извършват диагностика на зрението, а хората могат да получат веднага след прегледа и очила.

Осигурени са 900 талона за прегледи на хора от община Стара Загора и по 50-сет за жители на Гълъбово, Раднево, Чирпан и Казанлък.

Община Стара Загора поема пътните разноски за хората, които ще бъдат прегледани. Това са предимно представители на Съюза на слепите, от Съюза на ветераните от войните, пенсионери и социално слаби.