Почетохме паметта на Хаджи Димитър и неговите четници
Почетохме паметта на Хаджи Димитър и неговите четници / община Казанлък

С историческа възстановка на събитията, състояли се под връх Хаджи Димитър, започнаха честванията по повод 145-та годишнина от геройската смърт на войводата и неговите четници.

100 души пресъздадоха последните часове от боевете на четата с османските орди и гибелта на Хаджи Димитър. Слово за историческата дата и значението на подвига произнесе директорът на ИМ „Искра" Момчил Маринов.

Панихида в памет на загиналите български герои, най-възрастният от които е бил само на 32 години, отслужиха свещеници от Казанлъшка духовна епархия, начело с Крупнишки епископ Инокентий.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова връчи грамоти за участие на представителите на НД „Традиция". Тя подчерта, че това са хората, чието родолюбие е живо не само в датите на чествания като днешното, не само на 6 септември или на 3 март, а винаги, защото са патриоти във всяко свое дело и своя мисъл, за да я има и да пребъде България.

Галина Стоянова връчи благодарствен адрес на руската писателка Светлана Савицкая за нейния огромен интерес към България и българската история и за написването на романа „Балканът", посветен на Руско-турската освободителна война.

Изложба с фотоси и информация за пътя на четниците под надслов „145 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа" бе подредена под открито небе.

В церемонията участваха Почетна рота от 61 Стрямска механизирана бригада и духовият оркесктър на бригадата в Карлово. Прозвучаха изпълненията на учениците Димитър Киряков на кавал и Ивайло Стефанов на гайда.