избори
избори / iStock/Getty Images
Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работно съвещание в Министерския съвет.
 
Министър Ангелов се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.  Той допълни, протоколът с указания за провеждане на изборния кодекс е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.
 
„Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев.
 
До момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Предвидено е финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани.