Пенсионната реформа се отлага. Временно.
Пенсионната реформа се отлага. Временно. / netinfo

Реформата в пенсионната система се отлага временно, обяви в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посочи причините:
"Отчитайки, че стартира здравната реформа в страната, а ситуацията на пазара на труда е изключително тежка в момента, решихме временно да отложим пенсионната реформа по отношение на възрастта за пенсиониране и осигурителния стаж". Диалогът с пенсиореските организации и работата на Консултативния съвет обаче ще продължи.

Министърът припомни, че от 1 юли всички пенсионери над 75-годишна възраст ще получат допълнителна добавка до 50 лева, увеличава се и вдовишката добавка с 5%.

В предстоящите национални преговори ще се обсъди и възможността да бъде актуализирано нивото на пенсиите и на минималната работна заплата." Задължително е минималната пенсия да съответства на официалния праг на бедност в страната, но предложението на Консултативния съвет е това да стане чрез механизмите на държавния бюджет", добави социалният министър.

До 16 февруари социалните партньори, синдикатите и работодателите трябва да представят своите антикризисни мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество."От другата седмица стартираме национални преговори, с цел най-късно до началото на март да се подпише двугодишно национално споразумение между правителството, синдикатите и работодателите".

От днес стартират преговорите между синдикати и работодатели, които трябва да изготвят национално споразумение, което да регламентира надомната и дистанционната работа, както и дейността на Агенциите за временна заетост.