Пада цената на розовото масло. 60 стотинки за цвят
Пада цената на розовото масло. 60 стотинки за цвят / netinfo
Световната финансова криза вече се отразява и върху стратегически за България отрасъл- розопроизводството и розотърговията.

Вече са факт сериозни откази от големи купувачи на розово масло за тазгодишната реколта, а цената за килограм на световния пазар само за месец е паднала с 200 евро: актуалната цена на розовото масло на световните пазари в момента е 4700 евро за килограм, като само допреди два-три месеца продажбите са ставали при 4900 евро, а в някои случаи и за над 5 хиляди евро за килограм.

Затова алармираха розотърговци от Казанлъшко и Павелбанско, на първата за годината съвместна среща на розопроизводители, розопреработватели и розотърговци.

Липсата на потенциални купувачи на розовото масло и конкретика за количества и цени буди тревога в бранша, заяви Методи Стефанов- розотърговец от Манолово.

По думите му, кризата в световен мащаб довела за сериозни забавяния с близо два месеца на разплащанията между купувач и продавач на розово масло. Изнесената преди Коледа продукция още не е платена, заяви той и предупреди за опасността да не се плати на 100% на розоберачи и розопроизводители в рамките на кампанията.

Ситуацията се усложнявала и заради отказите на банките да финансират 100% розопризводителите.

„ Банките са затворили тотално кесиите си за нас”, заяви Стефанов и препоръча „да спре гласната и негласна война” между розопроизводители, розопреработватели и розотърговци.

Пет месеца преди старта на тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят представители на бранша направиха първи опит в Казанлък да се договорят за единни минимални и максимални изкупни цени на розовия цвят. Конкретен резултат не бе постигнат.

60 стотинки за килограм набран розов цвят, бе основното предложение на срещата.

По-дребните розопроизводители настояха розопреработвателите да обяват своите изкупни цени за килограм продукция, както и условията си за плащане заради опасността да остане неприбран цвета от техните градини поради дефицит на розоберачи.

Миналата година в подобна ситуация изпаднаха по-дребните производители, които изгубиха берачите на цвят заради по-добрите оферти, предлагани от големите фирми- розопроизводители.

Миналата година кампанията по прибирането на розовия цвят стартира при 60 стотинки за килограм, но липсата на розоберачи принуди още на третия ден големите фирми да предложат увеличение с 25 стотинки за килограм. Изкупната цена на розовия цвят в различните райони варираше от 1 до 2,20 лева.

На срещата в Казанлък бе обсъждана и необходимостта от специална структура, която да се грижи за организационните въпроси и набирането на работна ръка в хода на кампанията.

Между 4 и 5 хиляди розоберачи са нужни дневно само в Казанлъшката долина в разгара на кампанията по прибирането на розовия цвят.

Малко над 33 хиляди декара са насажденията с маслодайни рози в страната.