Отлагат бизнес форума България-Русия
Отлагат бизнес форума България-Русия / Иван Бонев- Казанлък инфо

Отлага се насроченият за утре в столицата бизнес форум „България-Русия".

Това съобщиха представители на руска делегация, посетила Казанлък днес. Руснаците заявиха, че не знаят причините за отлагането, но се досещат. За непровеждането на форума, в който те самите трябвало да участват научили в България.
Бизнес форумът трябваше да се проведе като съпътстваща проява на заседанието на Междуведомствената комисия България - Русия, което също се отлага за неопределено време. Няма визия и за новата дата на провеждането на бизнес форума.


По-рано днес в Казанлък гостува 5 членна руска делегация от представители на различни общини в Руската федерация, наградени в различни категории в руския национален конкурс „Отворена община".
В делегацията, посетила града на розите и района са зам. кметът на Димитровски общински район в Московска област Алла Поспелова, кметът на град Богучар Иван Михайлович, кмет на 7 хилядно село в Забайкалието, зам. кметът на гр. Стародуб Вадим Покаместов и председателят на Кемеровския градски съвет Григорий Анатолиевич.


Заедно с представителите на местната власт в Русия бе и Росен Андонов, главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката на България.
Той също не се ангажира с истинските причини за отмяната на съвместния руско-български бизнес форум, но предположи ,че една от причините най- вероятно е в очакваните икономически санкции спрямо Русия ,предвид ситуацията в Крим и Украйна.
Андонов съобщи, че през януари тази година спадът на българския износ за Русия е с 10%, а за Украйна 85%. Спад има и при вноса на горива за България - с 10%. Експертът не потвърди опасенията, че загубите за България от евентуални международни икономически санкции спрямо Русия ще са 10 млр. лева. Андонов потвърди, че и към момента близо 30% от българското фармацевтично производство заминава за Русия, машиностроенето и консервната ни индустрия също били с добри параметри за износ там.


В Казанлък делегацията на „Отворена община" посети местните културно- исторически и СПА забележителности и се запозна с проекта „Долината на розите и тракийските царе" .