Откриха новата сграда на Административния съд
Откриха новата сграда на Административния съд / DarikNews.bg

894 дела в Административен съд Стара Загора са приключили в тримесечен срок. Данните са изминалата година, отчете зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова. Почти 99% от общо образуваните 1050 дела са приключили с решение в едномесечен срок. Тези положителни показатели доказват, че служителите във вашия град работят качествено и в срок, подчерта Петкова.

Зам.-правосъдният министър присъства на откриването на сградата на Административния съд в Стара Загора. 39 служители вече са настанени и работят на шестия етаж на бившия Партиен дом. Отворени за дела са четири зали, предстои да се довърши и петата. Парите за ремонта-около 2 млн. и 300 хил. лева, бяха осигурени от Министерството на правосъдието, а Висшият Съдебен съвет отпусна 100 хиляди лева за оборудването.

Това е най-модерната сграда на Административно съдилище в България, каза областният управител Недялко Недялков. Той припомни, че Общинският съвет, на който той беше председател, дари безвъзмездно етажа от Партийния дом на Министерството на правосъдието.

Да бъде определена индивидулна степен на натовареност на всеки магистрат предвижда законопроект на ресорното министерство. Следващата седмица предстои обществено обсъждане. „ВСС разработи разумна норма за натовареност според съответните нива на съдебната система и според човешкия потенциал. Магистратите имат право на определена продължителност на работния ден, имат право и задължение да почиват. Тази норма не може да започне да се разработва преди законопроектът да бъде одобрен", обясни зам.-правосъдният министър.

Новата сграда на Административния съд бе осветена от Старозагорския митрополит Галактион. На откриването присъстваха зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев, Юлиана Колева от ВСС, зам.-кметът Йордан Николов.