Още едно отделение в МБАЛ приема болни от хепатит
Още едно отделение в МБАЛ приема болни от хепатит / DarikNews.bg/архив

53-ма души са новоприетите болни от хепатит А, които са настанени за лечение в МБАЛ „Стоян Киркович" в Стара Загора.

Директорът на лечебното заведение д-р Николай Колев обясни за Дарик радио, че от днес хепатитно болните се хоспитализират и в останалите вътрешни отделения. „Заразените са настанени в отделението за белодробни болести. Призовавам личните лекари да прецезират строго болните с пневмонии. Нека по-леките случаи да бъдат лекувани амбулаторно, а по-тежките пренасочвани към УМБАЛ или в СПО".

Д-р Колев продължава да настоява за обявяване на епидемия. „Категорично не съм съгласен с мотивите на РИОКОЗ. Защо източникът все още не е открит и не се обявява епидемия? Какво следва-да затворим болницата и да я премвърнем от МБАЛ в инфекциозна болница? Ако тази заболеваемост не намалее, аз не виждам къде ще настанявам пациентите, които ежедневно постъпват. Скоро ще си изчерпаме възможностите си."

Пациентите вече са настанени в стаи с по пет-шест легла и според шефа на МБАЛ д-р Николай Колев, положението все повече се доближава до военно. В болницата са изправени и пред друг проблем-инфекционистите са петима и те работят без почивка от Нова година. Издръжката на болен от хепатит А е доста скъпа, „защото клиничната пътека, която се поема от касата е 800 лева, но тя е за пет дни престой в болница. Естествено е, че този престой се увеличава, защото има определени условия, при които се изписват хепатитно болните. Ами труда на инфекционистите? Те са на предела на възможностите си, защото работят без почивка от нова година".

Припомням ви, че от 29 декември 2010 година до днес болните от хепатит А в Старозагорско вече надхвърлят 200 души.

Специалистите съветват да се спазва изключително строга лична хигиена.