Оперна Стара Загора посрещна своята любимка Веселина Кацарова
Оперна Стара Загора посрещна своята любимка Веселина Кацарова / Община Стара Загора

Автограф върху книгата „Пея с тяло и душа" получи и кметът Живко Тодоров, който посрещна световноизвестната оперна изпълнителка Веселина Кацарова и маестро Емил Табаков. Книгата е автобиографична, написана от известната оперна критичка Мариане Целгер-Фогт и издадена на български език от Община Стара Загора.

Вие сте голям изпълнител, имате голямо сърце и Стара Загора ви обича! Във ваше лице нашият град има своя европейски облик, гордеем се с вас, каза кметът. Той покани Кацарова да гостува в Стара Загора по-често, като я увери, че има глад за повече духовност и морал.

Веселина Кацарова е една от най-големите оперни звезди в света и въпреки натоварената си концертна програма в Европа, успя да намери възможност да пее в родната Стара Загора за своите почитатели, които я чакаха повече от 22 години. Тази година Фестивалът на оперното и балетното изкуство е уникален, защото имаме възможност да посрещнем на сцената един от символите на Стара Загора - Веселина Кацарова. С тези думи снощи кметът Живко Тодоров откри 44-ия ФОБИ на сцената на оперния театър в града

Всичко започна тук, на тази сцена, през 1989 година, след което напуснах родината, сподели развълнувана певицата снощи. Тя пя с цялото си сърце и изля душата си пред възхитената публика, която й се отблагодари с безкрайни аплодисменти. Кацарова сподели, че за нея тази вечер е паметна и се обърна с думи на благодарност към всички в залата, към Община Стара Загора като основен организатор на концерта, към великолепния маестро Емил Табаков и оркестъра на БНР.

Концертът продължи близо три часа и след два биса, Веселина Кацарова изпълни акапелно народната песен „Калиманку, денку", обработка на Красимир Кюркчийски специално за нея. След края на концерта, наобиколена от почитатели във фоайето на оперния театър, тя повече от час раздава автографи върху автобиографичната си книга.

Вие правите изключително приятно впечатление, дано има повече млади хора като вас, които да обичат България, пожела на кмета известната старозагорка. Тя сподели, че я чака натоварен график-9 представления до края на ноември, след което започва турне с произведения на Офенбах в цяла Швейцария.