Омбудсманът: “Не е страшно да подадеш жалба!”
Омбудсманът: “Не е страшно да подадеш жалба!” / netinfo

За първи път Стара Загора има обществен защитник. Тежката и отгoворна задача на омбудсмана ще изпълнява Павлина Геренова. Тя гостува в Дарик кафето на Стара Загора.

 

 

- Г-жо Геренова, обяснете какви са функциите на обществения защитник?

 

-         Омбудсманът е един допълнителен гарант за спазване правата на гражданите във всеки един случай, когато хората преценят че правата и достойнството им са накърнени. Няма да има “филтър” на жалбите.

 

- Вие сте назначена на длъжността само от два дни. Имате ли вече постъпила жалба?

 

-         Да. Първата ми жалба е факт. Приех я по телефона. Обади се мой познат, който сигнализира за един традиционен проблем - летните групи в детската градина в кв. “Зора”. Проблемът е, че в летния период родителите се притесняват на кого да оставят децата си, тъй като в детските градини не съществува добра организация за това. В същотото време в Общината не постъпват запитвания как да бъде структурирана тяхната дейност. Смятам да предприема действия в рамките на няколко дни и да се разреши проблемът.

 

-    Смятате ли, че ще се подобри комуникацията между Общинската администрация и старозагорци, след като вече има обществен защитник?

 

-         Искрено се надявам това да стане. Наистина гражданите се притесняват и не знаят къде да отидат и към кого да се обърнат. Именно това е работата на обществения посредник!

 

-    Едни от най-честите проблеми и запитвания, безспорно ще бъдат във връзка с корупцията. Как ще убедите хората, че те ще бъдат разрешени обективно?

 

-         Много ми се иска гражданите  да не се страхуват да подават своя сигнал, когато става въпрос за корупция. Не бива да се плашат! Не е страшно да подадеш сигнал! Администрацията, държавните органи на местно ниво, както и всички други институции, обслужващи гражданите, трябва да знаят, че има коректив в лицето на старозагорци и се надявам те да го открият в мое лице.

 

-    Очаквате ли хората активно да Ви търсят ?

 

-         Да! Само за миналата година при националния Омбудсман са постъпили над 200 жалби от Община Стара Загора. Очаквам тази година сигналите да бъдат много повече, защото общината има  защитник.  Не се страхувам от работата, имам дотаъчно хъс! Не аз намерих работата, а тя намери мен. Сигурна съм, че ще бъда полезна на хората.

 

-    Освен в Стара Загора, ще имате ли приемни и в областта?

 

-         Смятам да направя изнесени приемни в селата от Старозагорско. Хората не са длъжни да пътуват до града, за да дойдат при мен.

 

-    Къде ще бъде кабинетът на първия за Стара Загора обществен защитник?

 

-         Това ще стане ясно към края на месец март. За сега работя само по телефона. Търся си и помощник, защото работата ще го изисква.