Оцветител за лимонада в козунак  за по-добър визуален ефект
Оцветител за лимонада в козунак за по-добър визуален ефект / netinfo

До този момент  няма отклонения в изследванията на яйцата, които се продават в търговската мрежа в Старозагорска област. Това съобщи д-р Станимир Станков от Регионалната здравна инспекция. Пробите, взети от готовите боядисаните яйца също не са показали наличие на вредни вещества. Д-р Станков увери, че няма обезпокоителни  резултати и при изследването на боите за яйца и готовите курабии.

В лабораторията на РИОКОЗ  са изследвани и 11 броя козунаци. 5 о тях съдържат неразрешен синтетичен оцветитетел Е102 тартразин, който придава характерен жълтеникав отенък. „Производителите го използват, защото гонят визуален ефект - с него козунаците стават по-жълти на цвят и така наподобяват домашно приготвените”, обясни д-р Стоев.

Тартразина не е опасен. Използва се за оцветител на лимонада и други безалкохолни напитки. Той обаче е забранен  за влагане  в тестени изделия, за да не бъдат заблуждавани потребителите.

На производителите, използвали този оцветител ще бъдат съставени актове  за нарушаване на закона за храните.

Проверките на РИОКОЗ – Стара Загора ще продължат и следващата седмица.