Обучават старозагорските джипита за ранна диагностика на редки  болести
Обучават старозагорските джипита за ранна диагностика на редки болести / DarikNews.bg, архив
Обучават общопрактикуващите лекари за ранна диагностика на редки болести
38946
Обучават общопрактикуващите лекари за ранна диагностика на редки болести
  • Обучават общопрактикуващите лекари за ранна диагностика на редки болести

В последния ден на февруари се отбелязва Деня на редките болести. По този повод в събота в Стара Загора ще се проведе семинар, организиран от Националния алианс на хората с редки болести.

Целта на форума е да се даде повече информация на общопрактикуващите лекари за различните видове заболявания, която да им помогне за правилното диагностициране. За разлика от останалите пациенти с хронични здравословни проблеми, хората с редки болести нямат същия достъп до диагностика и лечение. Една от причините е, че лекарите не са достатъчно запознати с тези заболявания, а късната диагностика и лечение често са фатални.

По време на форума ще бъде представена и дейността на Звеното за ранна психосоциална интервенция на деца със специални потребности към сдружение „Самаряни", чиято основна работа е подкрепа за семействата.

В България са засегнати около 400 хиляди души, основно деца. По-голямата част от заболяванията са с генетичен произход, често са животозастрашаващи, инвалидизиращи и хронични.

Между пет и осем хиляди са редките заболявания. От месец ноември 2008 година в страната ни има национална програма по редките болести. Целта е да се даде яснота и адекватно поведение към редките болести, обясни за Дарик ръководителят на Клиниката за детски болести към УМБАЛ в Стара Загора доц. д-р Петрана Чакърова.
Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.