Стара Загора
Стара Загора / netinfo
„Културен център за развитие на талантите и способните деца от община Стара Загора“ , бившата сграда на метрологията и сградата на общината
Община Стара Загора откри процедура за възлагане на обществена поръчка за  проектиране на „Културен център за развитие на талантите и способните деца от община Стара Загора“, който ще се намира на бул. „М. М. Кусев № 20“. Сградата в центъра на града беше дарена на общината от старозагорката Мария Жекова. Нейното желание е масивната сграда да бъде превърната в културен център със зала за концертни изпълнения (камерна зала) и да носи името на покойния й брат - проф. Петър Жеков. Срокът за проектиране е 1 месец, а стойността на поръчката е близо 32 000 лв. Тя включва изготвяне на техническо обследване, технически паспорт и обследване за енергийна ефективност на сградата, както и работен инвестиционен проект за обекта.
Инвеститор на проектирането и изпълнението на строителните дейности е Община Стара Загора.

Стара Загора
netinfoОбявена е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за преустройство и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на бившата сграда на метрологията, на ул. „Мусала“ №26, за превръщането й в сграда за социални жилища.Срокът за проектиране е 60 дни, а стойността - 58, 3 хил. лв.  Ще се проектират гарсониери, едностайни и двустайни апартаменти, съгласно съвременните критерии за енергийна ефективност, осигуряващи здравословна и безопасна среда за живот и равни условия за развитие на лицата в неравностойно положение.

Ще се възложи и проектиране за основен ремонт, реконструкция, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на  административната сграда на Oбщина Стара Загора Стойността е 62 500 лв., а срокът за проектиране – 60 дни.Предвижда се пълен ремонт на всички хидроизолации, на повредените вътрешни мазилки и настилки, основен ремонт на санитарните възли, подовите настилки, както и подмяна на дограмата и вратите. Ще се представят варианти за фасадното оформление на сградата и ще се осигури достъпна среда за хора в неравностойно положение.

Община Стара Загора ще финансира проектирането на ремонтите на метрологията и общината, а изпълнението на строително-монтажните работи ще се осъществи със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.