Няма да загубим нито стотинка по ОП Регионално развитие
Няма да загубим нито стотинка по ОП Регионално развитие / DarikNews.bg

Няма да загубим нито стотинка до края на годината по Оперативна програма „Регионално развитие". Това каза в Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на годишната конференция за представяне на напредъка на Програмата.

„Показателите нареждат нашата програма не само сред успешните програми в България, но и на европейско ниво. Договорен е 99% от бюджета", коментира министър Терзиева и допълни, че по Оперативна програма „Региони в растеж" са включени 67 града. В момента се изготвя методика за разпределение на финансовия ресурс по градове. За градове от първо до трето ниво ще се допуска финансиране до 20% от определените бюджети за реализиране на проекти за общинска, образователна и социална инфраструктура.

1082 договора на обща стойност 3 077 000 000 лева са сключени до момента по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.". До края на годината предстои да се сключат още 27 договора. Това каза ръководителят на УО на Оперативната програма Снежина Славчева.

Около 550 от сключените договори по проектите вече са приключили. Обновени и реконструирани са 844 сгради. От тях 347 училища, 320 детски ясли и градини, 80 социални институции, 30 сгради на университети, подобрени са 31 туристически атракции, изградени са два центъра за настаняване на деца от семеен тип, над 3 милиона кв.м.подобрена градска среда, над 810 хиляди кв.м.пешеходни зони и 698 киломента второкласни, третокласни и общински пътища.

Министър Терзиева връчи наградата за най-активен бенефициент на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Общо 166 млн.лв. са верифицираните средства на агенцията за 2013 г. Награда получи и община Стара Загора за усвоени средства в размер на 9 милиона лева.