НАП-Ямбол продава сграда и автомобил
НАП-Ямбол продава сграда и автомобил / netinfo
През трите летни месеца (юни, юли и август), инспекторите от НАП Стара Загора извършиха 230 проверки на търговски обекти, увеселителни заведения, летни атракциони и места за настаняване. В 68 от тях са констатирани нарушения на данъчното и осигурително законодателства, а 28 обекта са запечатани.
 
В Стара Загора само през август са проверени 13 питейни заведения. В 4 от тях е установена разлика между касовата наличност и маркирания оборот на фискалното устройство. Други 5 заведения са поставни под дистанционно наблюдение и физически контрол. Обект на проверка са били и 4 басейна, като само при един има констатиранo нарушениe на данъното законодателство – разлика в касовата наличност.
 
Оперативните проверки през летния сезон са част от програмата на Агенцията за приходите за третиране на рискови браншове. Наблюденията и проверките включваха магазини за хранителни стоки, ресторанти, басейни и места за увеселение и развлечения – панаири, събори и други. Инспекторите осъществяват не само физически контрол и присъствие в рискови обекти, но и мониторинг на оборотите им през системата за дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП. Контролните дейности продължават и в началото на есента.  
 
Основната цел е превенция на фиска от данъчни и осигурителни измами, а не санкцииониране. От приходната агенция съветват гражданите да изискват касова бележка при всяка своя покупка на стока или услуга. В случай, че не им бъде издадена такава могат да сигнализират на телефон: 0700 18 700, на цената на градски разговор, в писмен вид по пощата до офис НАП Стара Загора, ул.”Кенали” 1, или на мейл: infocenter@nra.bg