Наесен отварят пак гробницата на Севт
Наесен отварят пак гробницата на Севт / netinfo

До началото на есента ще бъде отворена  гробницата на Севт Трети край Шипка. Това съобщи директорът на Историческия музей в Казанлък  Момчил Маринов.

Гробницата на владетеля, открита през 2004 година от екип на д-р Георги Китов бе затворена за посещения в края на февруари тази година  заради  вътрешно срутване, вследствие на дъждовете. Вече е разработен  проектът за аварийното укрепване на коридора на могилата. Той е дело на проф. Жеко Тилев. В ход е и процедурата за избор на изпълнител.  
Момчил Маринов заяви, че затварянето на втория  по посещаемост обект в района на Долината на траките, не е намалило приходите за музея. За първите 6 месеца на годината те били по-високи от постъпленията за същия период на миналата година.
Проектът по укрепването ще бъде финансиран със средства от музея и с обезщетение от Министерството на културата, за времето, в което в музейният трезор липсваха най- ценните експонати, участвали в голямата българска изложба в Лувъра, Париж.
Маринов бе категоричен, че за Десетото издание на Празниците на тракийските царе, което започва на 28 август, всички експонати от местния музей, участвали в  световната изложба, ще бъдат върнати на музея.
Археологическа есен със сериозна работа по две от могилите в Долината на траките - Хелвеция и Грифоните, очаква казанлъшките археолози и музейни работници, съобщи Момчил Маринов.