Наесен отварят пак гробницата на Севт

Наесен отварят пак гробницата на Севт
Наесен отварят пак гробницата на Севт

До началото на есента ще бъде отворена  гробницата на Севт Трети край Шипка. Това съобщи директорът на Историческия музей в Казанлък  Момчил Маринов.

Гробницата на владетеля, открита през 2004 година от екип на д-р Георги Китов бе затворена за посещения в края на февруари тази година  заради  вътрешно срутване, вследствие на дъждовете. Вече е разработен  проектът за аварийното укрепване на коридора на могилата. Той е дело на проф. Жеко Тилев. В ход е и процедурата за избор на изпълнител.  
Момчил Маринов заяви, че затварянето на втория  по посещаемост обект в района на Долината на траките, не е намалило приходите за музея. За първите 6 месеца на годината те били по-високи от постъпленията за същия период на миналата година.
Проектът по укрепването ще бъде финансиран със средства от музея и с обезщетение от Министерството на културата, за времето, в което в музейният трезор липсваха най- ценните експонати, участвали в голямата българска изложба в Лувъра, Париж.
Маринов бе категоричен, че за Десетото издание на Празниците на тракийските царе, което започва на 28 август, всички експонати от местния музей, участвали в  световната изложба, ще бъдат върнати на музея.


Археологическа есен със сериозна работа по две от могилите в Долината на траките - Хелвеция и Грифоните, очаква казанлъшките археолози и музейни работници, съобщи Момчил Маринов.