Над 2700 нови потребители на НАП са получили персонален код през септември
Над 2700 нови потребители на НАП са получили персонален код през септември / Dariknews.bg, архив

Над 2700 са новите потребители получили своя персонален идентификационен код (ПИК) от Приходната агенция в Област Стара Загора до края на месец септември. С него клиентите на приходната агенция имат достъп до справка за месечните вноски по избрания от тях пенсионен фонд, могат и да подадат заявление за издаването на документ, например удостоверение за наличие или липса на задължения, копие на данъчна декларация и др.

Чрез него лицата могат да проследят движението по данъчно-осигурителната си сметка, размера на дохода върху който са осигурени, да проверят дали информацията от трудовия им договор съответства на същата декларирана от работодателя им и други.

Към момента най-използвани услуги, чрез ПИК са справките за трудов договор, които позволяват на лицето да провери вида на трудовия си договор - на пълен 8 часов работен ден или 4 часов такъв; справките за осигурителния доход, които съдържат информация върху каква сума работодателят внася осигурителни вноски на съответното лице; справките за задължения за данъци и осигурителни вноски; справките за извършени плащания, които съдържат информация за сумите платени от лицата през съответната данъчна година; справките за членството на лицата в избран пенсионен фонд.

Всеки клиент проявил интерес към услугата, може да получи своя ПИК, като посети офис на НАП по постоянен адрес и подаде заявление по образец. Издаването му е безплатна услуга, както всички останали предлагани от Националната агенция за приходите, и се получава в момента на подаване на заявлението, лично от лицето.

Удостоверението за ПИК съдържа комбинация от 12 символа и позволява достъп до част от E-услугите на НАП, за които не се изисква електронен подпис.