Музикални празници в Казанлък
Музикални празници в Казанлък / netinfo

  Казанлък отново домакинства Музикалните празници  на името на академик  Петко Стайнов. Те се откриват утре -17-ти декември и ще продължат до 19-ти включително.

Техен идеолог от десетилетие е  едноименната фондация, основана от роднини на академика , роден в Казанлък и негови сподвижници и  последователи. Официалното откриване на празниците е от 17,30 часа в Градската художествена галерия.

По време на церемонията ще бъде връчена традиционната награда на фондацията- за незрящо музикално дарование. Тазгодишната носителка на музикалната стипендия „ Петко Стайнов"  е  осмокласничката Джанан Саид- ученичка по пиано  в СОУ за деца с нарушено зрение  „ д-р Иван Шишманов" във Варна, с преподавател Снежанка Димитрова.  Музикалната стипендия се осигурява от фондация „Петко Стайнов" и Американска фондация за България. В рамките на трите музикални празнични дни почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълненията на сопрана Диана Манукян,  Татеос Санджакян и Джанан Саид - пиано. В програмата ще звучат изпълнения на Бах , Гуно, Л. в. Бетовен, Фр. Шуберт, Ф. Менделсон, Фр. Шопен, Ж. Бизе, А. Хачатурян, Комитас, Е. Л. Уебър, Дж. Пучини, П. И. Чайковски, Е. Куртис, П. Стайнов, П. Хаджиев, Св. Обретенов. Във втория ден на празниците - 18-ти декември от 17,30 часа за втори път в Казанлък свой концерт изнася и младата талантлива пианистка Мария Мирчева, в дуо с кларинетистът Росен Идеалов.Те ще свирят творби на Сен-Санс, П. Владигеров, Фр. Пуленк, М. Големинов, Ф. Шопен, Р. Шуман.

В сълота-19-ти декември от 17,30 часа в Художествена галерия ще бъде представен и  сборникът  "Петко Стайнов в паметта на времето".  Негови съставители са проф. д-р Елисавета Вълчинова-Чендова от Института за изкуствознание към БАН и д-р Косьо Зарев от ИМ „искра" в казанлък. Всички концертни прояви от музикалните дни „Петко Стайнов" в Казанлък са безплатни за посетителите.