дарение
дарение / УМБАЛ
Апарат за анестезия, който при нужда може да бъде използван за обдишване на болни в критично състояние, дари на УМБАЛ кметът Живко Тодоров.

Апарати от този вид се използват в операционните зали, но при необходимост и в Клиниката по реанимация за лечение на пациенти, които имат нужда от продължително провеждане на дихателна реанимация.

Техниката е закупена със средства на дарители, постъпили по сметката на Община Стара Загора в подкрепа на борбата срещу COVID-19, от най-ново поколение, избран от специалистите на болницата и е закупен на най-ниската възможна цена

„Апаратът, който даряваме днес е важен и за пациентите, и за лекарите и медицинските екипи, които са поели грижата за здравето и за спасяване на живота им. Апаратът има жизнено спасяваща функция и днес при борбата с коронавируса, но ще може да се използва и след края на пандемията“, каза кметът Живко Тодоров и обяви, че след разговор с директора на болницата Общината още през януари ще предприеме нужните действия за закупуване на още такива апарати.

Със съдействието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров Университетска болница е получила като дарение от фирми също и шест апарата за кислородно терапия с противоналягане, с които се провежда лечение на болни в Клиниката по реанимация, постъпили с усложнения след заразяването им с COVID-19. Университетската болницата е получила и друга техника – най-вече перфузори, медицински монитори, специализирани легла, като част от тях са постъпили като дарение, а други са закупени.

Преди дни Проф. Йовчо Йовчев е посетил и Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, където миналата седмица беше направено дарение на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували инфекция с COVID-19. При наличие на дарители, каквито вече има и в Стара Загора, този апарат ще позволи да се спасят човешки животи и затова е много ценен, уточни проф. Йовчев и допълни, че е много важно извлечената плазма да се ползва само при пациенти, които имат строго определени и конкретни медицински показания.