Киприан
Киприан / Dariknews.bg
Подготвя се проектът за изграждането на Православен Център на мястото на бившия ресторант Аязмото, информира старозагорският митрополит Киприан. Той припомни, че в момента се изчаква да приключат делата и евентуалните обжалвания пред ВАС.

В основата на центъра и Музея на митрополитите ще бъде историческият принос на Дядо Методий, посочи владиката .„Във времето никой не остави следа на Аязмото за Дядо Методий, която да подчертава, че той е пребивавал там. Това място е свято, защото там е бил неговият дом, неговата молилня, от където е принасял молитва за цяла Стара Загора към Бога и затова трябва да възстановим тази памет. Тя е необходима". Международна конференция за величавото дело на Дядо Методий и по повод 125 години от създаването на Аязмото, ще се проведе през 2020 година.

Догодина храмът в село Памукчии ще бъде преосветен, както и църквата  „Св. Игнатий Старозагорски“, която вече е завършена. Старозагорският митрополит Киприан изрази надежда това да стане на 8 март в присъствието на Патриарх Неофит  и Светия синод.

Владиката отчете отиващата си година като успешна за Старозагорска епархия. „Аз съм един много удовлетворен архиерей-с европейските проекти, с които ще кандидатстваме, със завършването на храма в село Памукчии, с откриването на детската музикална школа, с очакването за освещаването на храм „Св. Игнатий Старозагорски“, сътрудничеството ни с културните и обществените институции, с вдъхновението на всички служители и най-вече с това, че запазихме православната вяра, която ни обединява и ни дава сили“.

Предвидено е още да се работи за създаването на параклис в парк „Артилерийски“, да се продължи построяването на храма в кв. „Кольо Ганчев“. „Необходимо е църквата да бъде сред народа, ето защо огромна радост за всички нас е, че децата изучават вероучение. Надяваме се техният брой във времето да нараства, а нашата амбиция е всички преподаватели, които са завършили богословие да бъдат назначени на граждански договор към Митрополията, за да могат да преподават вероучение в училищата“.

В Старозагорска епархия има близо 450 храма, от тях20- 25 са в окаяно състояние, но повечето се намират в обезлюдени райони.