Мерят костната плътност в Раднево
Мерят костната плътност в Раднево / DarikNews.bg, архив

Информационна и скринингова кампания с измерване на костната плътност ще се проведе в Раднево.

Акцията се организира от Община Раднево, РЗИ-Стара Загора и Здрави и работоспособни и ще се проведе на 10 юли от 10 до 16 часа в Клуба на пенсионера /Ловен дом/.

Предварително записване на тел. 0884 93 08 54

За допълнителна информация: Програма „Здрави и работоспособни" - тел. 0884 71 44 39

Цената на измерването е 10 лeвd.

Остеопорозата е позната като „тихата епидемия", защото загубата на кост е неусетна и безсимптомна, докато не настъпи счупване. Към астрономическите цифри на остеопорозни счупвания всяка година трябва да се добавят и недиагностицираните фрактури, поради неосведоменост и липса на здравно образование в обществото. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура. Ако страдате от периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото - не ги пренебрегвайте - потърсете лекар, за да си направите изследване! Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица усложнения, като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица", притискане на стомаха и белите дробове - сериозни проблеми, изискващи спешно лечение.
Кампанията „Овладейте фрактурите" цели да затвори празнината, която поставя милиони пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите.