Коледен базар организира център Алтернатива
Коледен базар организира център Алтернатива / DarikNews.bg, архив

Център „Алтернатива" организира коледно тържество с изложба-базар.

„Алтернатива" е един от четирите центъра в страната, които работят предимно с деца с аутизъм, като предоставят безплатна услуга като делегирана от държавата дейност. Само за половин година помощ са потърсили над 50 семейства на деца с проблеми в развитието, предимно с аутизъм . На този етап подкрепата на държавата за децата, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, е крайно недостатъчна. Родителите трябва сами да заплащат скъпоструващите терапии, което не е по силите на по-голяма част от семействата, поради символичната социална подкрепа и факта, че в много от случаите единият от родителите не може да работи, за да помага на детето си.

Коледната проява на център „Алтернатива" ще постави началото на дългосрочна кампания на родителската организация и екипа на сдружението за обогатяване на материалната база и разширяване капацитета на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с проблеми в развитието. Набраните средства от кампанията ще бъдат използавани за изграждане на сензорна зала - специално оборудвано помещение за релаксация и психологическо въздействие. Сензорните зали се използват като част от терапията при деца с аутизъм, хиперактивност, синдром на Даун и други проблеми в развитието, като се създават по- добри възможности децата «да тренират» възприятията и развиват познавателните си възможности чрез стимулиране на различните сетива.

Коледното тържество и изложбата базар, организирани от „Алтернатива" ще се проведе на 21 декември от 16.30 часа в „Бухчевата къща".